Printingens historie

Med den digitale tidsalderen har vi opplevd en revolusjon i utskriftsverdenen som har snudd den tradisjonelle printingen på hodet. Nå skal vi ta et blikk tilbake og se på hvordan mennesker gjennom tidene har skrevet og gitt ut tekster. Det har ikke alltid vært like enkelt å nå ut til massene, men vi har funnet løsninger og utviklet oss. Nå, hundrevis av år senere, kan vi se tilbake på hvor fantastisk utviklingen har vært. Jeg skal her presentere noen av de viktigste milepælene i printingens historie.

begynnelsen

Før i tiden måtte folk skrive bøker for hånd, noe som krevde mye tid og tålmodighet. Tekster var derfor veldig dyre og noe bare de rikeste kunne få tak i.

Moderne effektiv printing ble oppfunnet av gullsmeden Johannes Gutenberg i Tyskland rundt 1540 tallet. Nå kunne man masseprodusere tekst og dermed gjøre det mye mer tilgjengelig for folk. Det var også mye billigere, og erstattet fort alle tidligere metoder for å printe tekst.

Det funket ved at man lagde karakterer ut av diverse metaller, satte dem sammen til ordenen man ønsket og dekte det i blekk. Så trengte man bare å presse det mot papir, så hadde man en side med tekst. Metoden ble utviklet og perfeksjonert i årene som kom.

I 1968 ble dot matrix printeren oppfunnet. Det er en digital printer med en arm dyppet i blekk som løper fram og tilbake over papiret, til den har skrevet det som skal skrives ut. Det var en slags oppdatering av en skrivemaskin.

Den mest moderne måten å skrive ut noe nå er med en Inkjet skriver, den produserer bilder eller tekst ved å gjenskape den digitale originalen med små dråper blekk.

Bøker og magasiner produseres i trykkerier, som bruker store maskiner for å få tekst og bilde i trykk.

Selv om prosessen har blitt mye enklere, er det fortsett ferdigheter man burde ha for å printe vellykkede tekster og magasiner.