Magasiner på internett

En revolusjon uten like

Etter den store omveltningen med internett fant sted ble en rekke medier digitalisert. Dette fikk stor innvirkning på mange aviser, dagblader, medier og magasiner. Opplagene falt dramatisk for de utgavene som kom ut i ekte papir, for eksempel Dagbladet

til fordel for de nå så mye mer populære elektroniske utgavene. Magasiner er likevel kanskje noen av de siste som virkelig har fått kjenne påvirkningen som internett har hatt. Og selv om internett har vokst og blitt mer tilgjengelig, så har det ikke vært synonymt med at papirutgavene har sunket i salg. Heller kanskje tvert i mot. Omtalene har kanskje fått opp oppmerksomheten til de mange tusen magasiner som finnes verden over. Det kan være magasiner om helse, sminke, interiør, sport, tatoveringer, musikk, pop, rock, elektronisk musikk, tegneserier, teknologi, film, ungdom, kvinner, barn, hjem, hytte, natur også videre. Alle har de det til felles at de er populære for dem som liker å dvele mer ved forskjellige tema og som elsker bilder, artikler og informasjon. De elektroniske versjonene av magasiner kalles gjerne for e-ziner, eller på godt norsk e-blader. Disse digitale versjonene kan lastes ned, abonneres og leses fra maskin eller mobil. Men mediet er kanskje aller best på nettbrett. Så trenger man et nettbrett for å bli en aktiv e-blad abonnent. Det er vanskelig å si, for nettbrettet er ikke like omgjengelig som en mobil, ei heller så stasjonær som en maskin. Nettbrettet er en enhet som man tar med i sofaen eller senga.

Fordeler og ulemper

Det er helt klart en stor fordel å lese et e-blad. Med dette vil man ha direkte tilgang uansett hvor man er, spesielt om man har et abonnement. Mange e-blad, slik som de mest kjente aviser, har likevel en gratisversjon som de fleste kan lese. For å tjene penger til de som arbeider der, må likevel avisene ha såkalte betalte abonnement. Her vil leseren kunne lese andre artikler og nyheter enn hva den gratis versjonen har lagt ut. Det legges gjerne ut reklame om disse spennende artiklene på den gratis versjonen slik at lesere skal bli fristet til å kjøpe et abonnement. Det som er felles for disse artiklene er at de spiller på sex, kriminalitet og sensasjoner. Med betalt abonnement vil man derfor få en helt annen tilgang og fantastiske artikler og rapporter. Man kan virkelig lære noe av dem. Det kan være interessante fakta om mennesker, samfunn, teknologi og astronomi. Det er spennende med alt som er nytt. Men om man likevel ikke vil bli abonnent kan man lese mange magasiner på andre steder. Går man på biblioteket vil de fleste magasinene fortsatt være der selv i papirutgaver. Går man til legen, kan man lese om biler og teknologi i mange forskjellige blader, og vil man lese om sladder finner man fortsatt de fleste bladene hjemme hos mor. Magasiner kan være avslappende lesning og til og med god lektyre, men ikke alt som står her er helt sant. Mange elsker en skandale eller en het nyhet, men ikke alle hovedpersonene elsker å ha fotografer hengende rundt eiendommen døgnet rundt. Da kan man heller lese om utrolig arkitektur, kunstig intelligens eller utrolige oppdagelser. Det finner man i e-blad som National Geographics, Teknisk Ukeblad eller Se & Hør. Dette er noe alle kan glede seg over og dra nytte av, selv på internett sine mange e-blad og e-magasiner der ute.